In deze blog wil ik uitleggen welke voordelen het werken met BricsCAD 3D heeft. Bij 2D tekenen ligt de focus met name op detaillering en maatvoering. Bij 3D modellen draait het met name om de interactie met andere disciplines. De meerwaarde van 3D is meer inzicht van ‘het systeem’ als geheel. DWG leent zich uitstekend om zowel in 2D en in 3D te werken. 100% DWG betrouwbaar en inzetbaarheid gegarandeerd.
Afhankelijk van je licentie wordt bepaald welke UI en commando’s gebruikt kunnen worden. Heel praktisch en het zal veel uren schelen om aanvullende software en aparte installaties te onderhouden. Je hoeft maar één bestand opnieuw te downloaden en installeren.
In BricsCAD Classic vind je de bekende commando’s, buttons en de interface die je waarschijnlijk kent van het werken in AutoCAD. Het kost niet veel tijd om je draai te vinden. Wanneer je overstapt vanaf AutoCAD LT dan verandert er wel het nodige. Er zit zoveel meer onder de motorkap en je kunt aan de slag met 3D. Eén niveau hoger is de PRO editie. Deze heeft geavanceerde 3D modelleer features. Nog een stapje hoger, dan kom bij op de Mechanical en de module BIM. De functionaliteit die ik verder in deze bijdrage zal toelichten beperken zich tot Classic en Pro. Tot slot iets over de vrij verkrijgbare versie: Shape.
Laserscan data gebruiken
In BricsCAD kun je aan pointcloud data inladen. Dit werkt op dezelfde manier als xref’s. Scannen is dé nieuwe manier van inmeten. Sterk in opkomst in de U-bouw en GWW sector. Met name in de industriële sector heeft het zijn waarde al eerder bewezen. BricsCAD ondersteunt naast de Open standaards (.pts, .las) ook ReCAP® bestanden. Grote data bestanden worden snel gevisualiseerd. Je kunt het data model na het inladen manipuleren om als onderlegger te gebruiken voor je ontwerp. Een goede uitgangspunt voor bijvoorbeeld een aanpassing van een gebouw of installatie. In onderstaande afbeelding weergegeven.
Een andere toepassing is het in beeld brengen van een gebouw in de omgeving. De Algemene Hoogtekaart van Nederland (AHN) biedt laserscan data in de vorm van .las bestanden. Met een aantal eenvoudige handelingen kun je dit volledig 3D in beeld krijgen. Na het downloaden en inladen van het .las bestand kun je dit model ‘croppen’ op het juiste formaat. Een mogelijkheid is om dit te combineren met de onderleggers uit BGT (Basisregistratie Grootschalige Typografie). Moraal van het verhaal .. het is een kwestie van de juiste bronnen raadplegen en gebruiken. Onderstaand plaatje is een flatgebouw in de Arnhem, bestaande uit de ‘ongefilterde’ scandata waarop de bomen nog zichtbaar zijn, gecombineerd met GBT onderlegger (2D DXF)
Statische aanzichten maken van 3D
Tijdens het ontwerpen zul je 2D aanzichten willen maken van je model. Hiervoor is flatshot de techniek. Zoals de naam al doet vermoeden is het een statische en platte momentopname. Er wordt een block gegenereerd die je in kunt verder bewerken of apart opslaat. De flatshot functionaliteit in BricsCAD kent de unieke optie ‘preserve entity layers’ waarmee de laaginformatie behouden blijft. Het neemt dus netjes de layers en kleuren over van het 3D object. Dat gaat zeker van pas komen als de geometrie complexer wordt. Voor verdere bewerking van de 2D flatshot kost dan minder moeite om dit verder te bewerken. In het onderstaande plaatje is links een model gegeven waar rechts de flatshot van is gemaakt.
Blockify, een échte time-saver!
Met Blockify kun je repetitieve elementen in je model converteren naar blocks. Als je dit voor het eerst ziet gaan je oren flapperen. Achter deze functie gaat een wereld schuil van Artificial Intelligence en logaritmen schuil. Voor 3D betekent dat dit dat je meer intelligentie ‘terug’ kunt brengen. Als de DWG afkomstig is van een export uit een ander CAD programma. Blockify zoekt in je bestand vormen met gelijke volume en afmetingen en vervangt deze door een block met een naam die je zelf kunt kiezen. Het resultaat van een ‘geblokte’ tekening heeft een aantal voordelen. Ten eerste wordt je bestand compacter, ten tweede kun je makkelijk je ontwerp aanpassen en ten derde kun je nu veel makkelijker hoeveelheden uittrekken, vooral als je op basis van modellen werkt
Controle van volumes en vlakken
Als je kiest voor de Pro versie heb je een aantal functies tot je beschikking om de kwaliteit van 3D beter te beheersen. Het werken in 3d DWG brengt met zich mee er soms ‘inconsistanties’ sluipen in de geometrie. Deze worden veroorzaakt door onjuiste bewerkingen (door de gebruiker) of als geometrie wordt geïmporteerd vanuit in een ander 3D CAD-pakket (softwarematig). In AutoCAD sta je met lege handen en zit er niets anders dan ‘terug in de tijd’ te gaan en je modelleerproces opnieuw te doorlopen. Maar met de functies DMaudit en DMstitch heb je nu gereedschap in handen om problemen op te lossen en verder te werken zonder tijdverlies. Deze functionaliteit completeert een gezonde manier van werken met DWG, naast regelmatig Save, Audit en Purge uit te voeren.
Direct modelling & Quad
Naast veel vertrouwde elementen kent BricsCAD iets totaal nieuw in de interface, namelijk de Quad. Dit mini-menu verschijnt in de buurt van de cursor als je in de buurt van een object bent. Ik ben nogal trouw aan de commandline en toetsenbord, maar men denk dat de Quad op den duur sneller en slimmer werkt. Een andere innovatie is Direct Modelling. Dit is vooral bekende techniek uit Sketchup. Vlakken en volumes zijn met de techniek te manipuleren via Push/Pull en de Connect. Dit laatste heb je tot je beschikking in BricsCAD PRO en in Shape
Gebruik je CAD bibliotheek slim
Dynamic blocks uit AutoCAD zijn vaak voorzien van visibility states. Deze werken ook in BricsCAD. Maar als je meer wilt doen met 3D parametrisering, dan zul je aan de slag moeten gaan met BricsCAD Mechanical. Deze module beschikt over 3D constraints en Components om een volledige paramatrische modellen samen te stellen. Dit zijn mogelijkheden van origine uit de werktuigbouwkundige hoek voor prototyping. In alle gevallen geldt dat je structuur in DWG kunt inlezen in ‘Classic’, en worden het ‘normale blocks’. Hetzelfde geldt voor werken met de BIM de functies voor gebouwen en inframodellen. Hierbij ligt het voor de hand om in overweging te nemen direct in te stappen in BricsCAD BIM. Maar het hoeft niet, je kunt het altijd op een later moment alsnog doen.
Wat doen ontwikkelaars?
Software ontwikkelaars voor het DWG formaat bieden tegenwoordig hun producten aan voor zówel AutoCAD als BricsCAD. Beide zijn koploper in dit domein en hebben uiteraard een grote overlap in (potentiële) gebruikers. Neem je een kijkje in de online store van BricsCAD dan herken je vast wel enkele gevestigde namen, zoals Leica, Enscape, CADworx en Autoturn. Naast de gevestigde partijen zijn er tal van wel kleinere spelers actief. En die hebben misschien bieden misschien nét wat extra’s dat het leven van werk er makkelijker op maakt.
Mijn persoonlijke favoriet is het kleine vernuftige tooltje SelectSame. Het is een simpele doeltreffende manier om gericht objecten te selecteren. Het handige aan SelectSame is dat het in 3D de mogelijkheid biedt om op basis van volume te selecteren. De juiste set elementen heb je zo snel te pakken. Uit een staalmodel filter je bijvoorbeeld snel de bouten en moeren (eruit).
Tot slot
Tot zover de beknopte inleiding in 3D. Er valt nog veel meer te vertellen die BricsCAD te bieden heeft. Een tip die ik nog wel graag wil geven als je met 3D DWG wilt oppakken is de beschikbaarheid van Shape. Dit is de gratis BricsCAD versie. Met name bedoeld om gebruikers van Sketchup te verleiden een overstap te overwegen. En natuurlijk is zit er dan een addertje onder het gras. Het addertje is het ontbreken van een tweetal essentiële CAD functies, namelijk paperspace en xref. Voor het samenstellen van tekeningen is dus niet bedoeld en ongeschikt. Máááár .. daarvoor in de plaats krijgt wel toegang tot Direct Modeling functionaliteit in een Easy-to-use omgeving die alle visualisatie mogelijkheden in zich heeft. Met de optie om Sketchup .skp bestanden inlezen en te converteren naar DWG.